Sjekk din vaksinestatus

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Sjekk din vaksinestatus! 

Det nærmer seg ferie for mange, og i den anledning ønsker kommuneoverlegene i Gjøvikregionen og Hadeland å minne om at det er viktig å sjekke at vi har de vaksiner vi trenger. Helsemyndighetene  oppfordrer først og fremste  foreldre, besteforeldre og andre omsorgspersoner til spedbarn  til  å sjekke vaksinestatus, og  evnt  sørge for  oppfriskningsdose av  vaksine. 

Om du reiser utenlands eller ei, bør alle voksne sørge for en oppfriskningsdose av kombinasjonsvaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert tiende år. 

Sjekk din vaksinestatus på Helsenorge.no

Du kan enkelt finne ut når du sist fikk vaksinen ved å besøke helsenorge.no.

Dette er spesielt viktig nå fordi det er en økt forekomst av kikhoste i samfunnet, også her i regionen og spesielt hos ungdom.

Hva er kikhoste?

Kikhoste gir som oftest uspesifikke forkjølelsessymptomer de første dagene, men lite feber. Etter en ukes tid følger kraftig hoste, gjerne med langvarige, ukontrollerte hosteanfall som kan gi brekninger. Hosten kan vare i flere uker og måneder, derav navnet «hundredagershoste». 

Spebarn under seks måneder er mest utsatt for et alvorlig forløp. Det er derfor viktig at deres foreldre og besteforeldre sørger for en ny vaksinedose dersom det er mer enn ti år siden forrige dose. 

Beskytt deg selv og andre

Verken gjennomgått sykdom eller vaksinen gir varig beskyttelse mot kikhoste. Derfor er det viktig med oppfriskningsdoser. Både vaksinen og smitteverntiltak, som å holde deg hjemme når du er syk og god hånd- og hostehygiene, er viktig for å hindre mer smitte i samfunnet.

Beskytt ditt kommende barn

Alle gravide får tilbud om gratis kikhostevaksine i uke 24 av svangerskapet, nettopp for å beskytte det kommende spebarnet. Barn og unge som følger barnevaksinasjonsprogrammet er også godt beskyttet mot alvorlig sykdom, og vaksinen bidrar til å begrense smittespredningen.


Publisert: 11.06.2024 14.29.27
Sist endret: 11.06.2024 14.37