16. august kl 12.14:
Evakuerte i Grime
Tilbakeflytting for de siste i Grimesvingen blir i ettermiddag, 16. august kl 16. Det sluttføres arbeid i området nå, for at dette skal kunne bli praktisk mulig.
Evakueringen er dermed avsluttet for alle i kommunen.
Skade på privat eiendom
Kommunen mottar en del henvendelser om skader på privat eiendom, når vannet nå begynner å trekke seg tilbake. Utgangspunktet for skade på privat eiendom er at man må kontakte eget forsikringsselskap, som vil veilede og bistå videre. Dette gjelder også private veier, bruer og eiendom knyttet til sameier og andre private sammensetninger.
Kommunen besitter heller ikke den nødvendig kompetanse, som for eksempel å vurdere sikkerhet for gjennomåpning av infrastruktur som vei og bru.
15. august 10.15
Ekstemværet har fortsatt ikke helt sluppet taket. I kveld er det på nytt fare for nytt styrtregn, hvor det varsles at det kan komme så mye som 20 mm på en time. Det er derfor viktig at hver og en av oss nå sørger for å gjøre det vi kan for å forhindre ytterligere utfordringer
- Sørg for at private avløp, stikkrenner, kummer og andre vannveier er åpne slik at vannet har fritt leide.
- Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller andre gjenstander.
- Vi minner på nytt om at du har et eget ansvar for å sikre deg ved utfall av strøm, drikkevann, internett, telefon og stengte veier som kan forekomme ved flom og skredhendelser.
14. august 15.30
Sentralbordet er åpent 9.00 - 15.30 også i morgen tirsdag 15. august
14. august 14.52
Grime og Enger
Hydrolog og geolog har vært med i områdene i dag.
Innlandet fylkeskommune har gjennomført de fleste sikringstiltak i løpet av helga, og venter å bli ferdige i løpet av dagen.
Det har vært mye vannføring i området. Tette bekkefar, stikkrenner og vann på avvei har forårsaket både lokale ras og erosjon, som sikres og utbedres. Det er gravd over veier, og befolkningen vil møte mye midlertidige tiltak for å drenere vann og få tørket opp.
Det er forsvarlig å oppheve evakuering fra og med Grime barnehage og sørover. Området vil være åpent fra kl 15. Det organiseres og gis tilbud om taxibuss fra Gjøvik.
I Grimesvingen og i området nord for barnehagen er status at dette fremdeles er evakuert, og trenger ytterligere tiltak. Det er altså ingen ny evakuering eller endring, det er kun en opprettholdelse av status slik det har vært de siste dagene.
Det er meldt mye nedbør i morgen (prognoser opp mot 47 millimeter), og det er ikke alle tiltak som er på plass – som for eksempel vegen inn til industrien i Grime. Det vil bli lagd midlertidige grøfter og veger vil bli gravd over. Kommer nedbøren konsentrert og i de mengder som ligger i prognosen, vil fylkesveg 34 høyst sannsynlig kunne bli stengt igjen.
Den enkelte må løpende, etter hvert som de får tilgang til eiendom og hus, kontakte sine forsikringsselskaper, for å få kartlagt skader på egen eiendom og utbedring av disse.
Randsfjorden
Vannstanden er fremdeles høy, og infrastruktur er oversvømt enkelte steder.
Private veger blir også usatt for skade. Når vannet trekker seg tilbake vil det kunne være utvasking av underliggende masser, som må undersøkes. Kommunen sitter ikke på kompetanse til dette selv, og kjøper selv inn dette på nå rammede kommunale veier. Vi kan derfor ikke bistå i dette. Dette er sak mellom den enkelte og forsikringsselskapet.
Trevatn - kokepåbud
Regulanten tapper nå Trevatn, med tanke på nedbørsprognosen for tirsdag. Vannstanden var i morges på 0 cm over HRV, og var 14 cm under HRV ved lunsj i dag og tappes fremdeles.
Prøver av vannkvaliteten på Trevatn blir dobbeltsjekket, og det tar nye prøver i dag og i morgen. For øyeblikket innføres det kokepåbud. Det skal da være tre reine prøver for påbudet oppheves.
Generelt
Vi arbeider med håndteringen av kostander knyttet til evakueringen, og kommunen er i dialog med Statsforvalter. Vi kommer tilbake med mer informasjon i slutten av uka.
14. august 10.30
Status på veger
Av kommunale veger er det pr kun vegen ned til Enger kirke som er stengt. Flere av de andre kommunale vegene har fått skader på seg, men er fortsatt kjørbare. Disse er vi i gang med å utbedre nå.
Status på Fylkeskommunale veger finner du status på her
Er det skader på private veger har kommunen dessverre ikke kapasitet til å bistå med dette pt. Skader på privat veg må utbedres selv og kan søkes om erstatning - les mer om dette her
Lurer du på status på bygninger?
Dersom din eiendom er utenfor området som er evakert har vi ikke overikt over eller kapasitet til å sjekke verken hytter, hus aller andre private eiendeler - dette må selv sjekkes av den enkelte.
Har du hytte, hus eller eier annet innenfor evakuert området har vi dessverre pt ikke oversikt over den enkelte eiendom og hvordan det står til med denne. Ny informasjon om det evakuerte omrdået kan forvente å komme i løpet av dagen.
14. august 10.00
Vi konstaterer nå at det kommer flere spørsmål knyttet til utgiftsdekning mm. ifbm med evakuering og skader for øvrig. Dette er spørsmål vi fra kommunens side ikke har hatt kapasitet til å gå inn i, verken prinsipielt eller knyttet til de konkrete tilfellene. Vi kommer tilbake med mer informasjon når dette er nærmere klarlagt. Vi jobber også med å få til et informasjonsmøte om forsikringsordninger mm.
Har du spørsmål knyttet til vannskader på veg, bro, gårdsplass, jord- og skogsarealer, les mer her
13. augsut 13.15
Vannstanden på Trevatn er nå 1 cm over HRV og synkende.
13. august 10.15
Det er generelt ikke anbefalt å bade i vassdrag etter stor flom. Det er alltid fare for en eller annen form for forurensing.
Det vil bli tatt nye vannprøver tirsdag 15. august, og fram til disse er foretatt bør mennesker og dyr utvise forsiktighet med bading utendørs nå.
13. august 10.00
Søndre Land kommune sentralbord er nå åpent frem til 13.00 ifbm ekstremværet "Hans". Ber om at det er kun henvendelser vedrørende dette som ringes om i helgen.
12. august 10.00
Søndre Land kommune sentralbord er nå åpent frem til 13.00 ifbm ekstremværet "Hans". Ber om at det er kun henvendelser vedrørende dette som ringes om i helgen.
11. august 15.36
Grime og Enger
Politiet, brann og redning, geolog og hydrolog fra Norconsult og representant fra veimyndighetene i fylkeskommunen har i dag vært på befaring.
De har inspisert og gjort vurderinger av Fv 34, Liavegen, Hornslivegen, Grimesvingen og Grimekroken.
Fylkesveg 34 ved Enger samfunnshus har tette stikkrenner, og stående vann. Her må man få sluppet grunnvannet forbi. Det er satt ut tung sikring og merket. Grunnvannet har vasket ut masser under vegen og på utsiden mot fjorden. Vegen vil bli gravd tvers av, slik at vannet blir ført bort. Det vil bli lagt provisoriske rør frem til man har gjort beregninger og prosjektering av endelig utbedring.
Det er utfylling og ansamling av vannmasser på avveie, og dette må avklares og utbedres.
Dette vil ta tid.
Horn og Hornslivegen
Videre sørover mot Horn, må grunnvann og vannmasser få tid til å stabilisere seg. Risikoen er at det kan skje utglidninger og skred i massene i noen dager etter at vannet har trekt seg tilbake og stabilisert seg.
Fyllinger og gjenfylte bekker i Hornslivegen har skapt utfordringer for vannførsel i området.
Grime
Bekken er lukket bak ved industrilokalet/ verkstedet. Det er bygd midlertidig voll bak verkstedet. Ved mye nedbør vet man ikke hvor vannmassene vil gå.
Det har vært et mindre skred i området.
Trafostasjon har både lavspent og høyspent, som ligger åpent pga utvasking.
Sikring og midlertidige tiltak må gjennomføres, før det er tilstrekkelig trygt å flytte hjem. Deretter vil man gå i gang med mer permanente tiltak.
Midlertidige tiltak vil bli utført i helga, og geolog og hydrolog skal ut på ny befaring mandag (om ikke de må omprioritere på ressursene sine).
Vurdering av tilbakeflytting til hele eller deler av Grime blir da tidligst gjort mandag ettermiddag 14. august.
Fall og Holmen
I Fallselva går utviklingen stadig den riktige veien.
Nå går det ca 20 m3/s ut av dammen, mot en topp på over 55 m3/s
Trevatn er synkende, og siste måling vi har fra regulanten er på 36 cm over HRV.
Det gjøres stadig vurderinger og tiltak rundt bruene langs elva.
Det er noen utfordringer på private bruer, hvor det er eller opprettes dialog med vei-/ brueiere. Lienbrua bør det fremdeles ikke være trafikk over (dette er samme status som denne brua har hatt i lange tider).
Randsfjorden
Siste prognose fra NVE er en topp i natt på 136,2 moh (mot tidligere 136,3). Det er knyttet en usikkerhet i at NVE nå gjør løpende vurderinger på å redusere utslippet fra Randsfjorden.
Vakt og sikring
Sivilforsvaret avløser HV, med sine oppgaver fra lørdag, og står gjennom helga.
Kommunens sentralbord
Åpens ekstraordinært mellom kl 10 – 13, på lørdag og søndag. Henvendelser bes begrenset til berørte av hendelsen.
11. august 12.34
Vannstanden i Trevatn
Regulanten gir følgende informasjon om utviklingen:
"Til orientering.
Vannstand i Trevatn er synkende, det slippes nå 19 m3/s som minker med lavere vannstand/ trykk, vi fortsetter tapping i denne mengden ~2 døgn. Vi jobber lokalt med at få opp fjernovervåking.
Kilde: Vokks Kraft AS
11. august 11.22
"Hans" herjer og bekker og elver går over sine bredder, og gjør mye skade. Er du og dine eiendom rammet av "Hans" eller naturulykke?
Statens naturskadeordning gir deg (private, næring, landbruk - kort sagt alle) erstatning for skader på objekter det ikke er mulig å forsikre gjennom en alminnelig privat forsikring.
11. august 11.07
Det er en del spørsmål om å ta opp båter fra områder langs Randsfjorden som IKKE er evakuert området. Det er ok.
Men vi presiserer at det IKKE kan hentes båter i evakuerte områder.
11. august 10.02
Det er mange som lurer på hvilke veier som er åpne og stengt, og gjerne over litt større strekninger. Vi anbefaler at man laster ned app'en til Statens Vegvesen, ringer 175 og sjekker deres karttjeneste på web.
I app'en vil du kunne få informasjon om stengte veier, vegarbeid, merke av egendefinert område og få varsling og mye mer. Mer informasjon og nedlasting med denne linken:
https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/reiseinformasjon/vegvesen-trafikk/
11. august 09.56
Fall
Vannføringen i Fallselva er nå under "normal flom". Kl 4 i natt var vannstanden på 40 cm over HRV, og i etterkant har det synket ytterligere 38,5 cm.
Det er observert flytemyrer på Trevatn, og regulanten er varslet om dette.
Holmentunet flytter hjem i dag, og kommunalområdet Mestring og Velferd nærmer seg nå normal drift.
Enger, Grime og Hornslien
Grøfterens og alle stikkrenner åpnet i Hornslivegen.
På Fv 34 er de ikke ferdig
Vakt og sikring opprettholdes.
Varslinga på Fv sier at vegen er stengt, men det hindrer ikke folk i å ta seg inn i området. Forsvaret minner om at området er sperret. Folk skal ikke inn i området, verken til fots, sykkel eller på andre måter.
Vi henstiller på det sterkeste til å ikke bryte dette forbudet, av hensyn til både egen og sikringspersonellets sikkerhet.
Randsfjorden
Randsfjorden har nå steget til 136 moh, og prognosen sier fremdeles at vi vil få en flomtopp på lørdag på 136,3.
Det ble i går tatt mer vannprøver, og foreløpig er alt som normalt.
Evakuerte
Vi har kontakt info, og disse vil få egen informasjon utover dagen.
Sentralbordet i Søndre Land kommune fredag 11. august
Normalt er sentralbordet til Søndre Land kommune stengt på fredager. Som følge av den ekstraordinære situasjonen vi står i er sentralbordet åpent 09.00 - 14.00, evt utvidelse vil bli kunngjort her.
10. august 17.50
Fall og Holmen
Tilbakeflyttingen går nå sin gang, og folk er på vei tilbake til husene sine.
Det ryddes fremdeles i hele området, og dette vil måtte pågå over lengre tid - også fordi innsatsen nå rettes andre steder.
Regulanten rapporterer på vannstand i Trevatn og vannføring i Fallselva hver time fram til kl 22, og deretter fire ganger i døgnet.
Enger og Grime
Det har vært møte med geolog og Innlandet fylkeskommune. De går nå igjennom området, og ser på bekkeløp både ved Fv 34 og Hornslivegen.
Forsvaret beskytter området. Dette inkluderer streifvakter som bevokter hus, i tillegg til kontrollpost ved gamle bommen i Grime.
Mating av dyr og henting av livsviktige medisiner gjennomføres ved å melde seg for forsvarets kontrollpost, som tar vurderingen med deg der.
Tidligere melding om at folk ikke kan forvente å kunne flytte hjem før over helga en gang gjelder fremdeles. Dette betyr at er du bosatt, har gård eller har hytte/ fritidsbolig eller næringsvirksomhet i Grime, Enger og Horn kan du altså ikke flytte hjem før nærmere beskjed kommer.
Vannstanden i Randsfjorden
NVE forventer 60 cm over HRV fra i dag morges, i løpet av lørdag til søndag. I løpet av dagen har det steget 7 cm av de 60.
Skadepotensialet nedover Drammensvassdraget er i følge NVE stort, men de sier at det foreløpig ikke er aktuelt å begrense vannføringen ut av Randsfjorden.
Infrastruktur
Kommunen vil prioritere å utbedre egen infrastruktur, og rydde opp kommunale områder og arealer. Vi har ikke kapasitet eller anledning til å bistå private i opprydding eller tiltak, være seg veg, eiendom eller hus.
Vi er kjent med at det er nabokommuner som har kokepåbud, som følge av hendelser på sin infrastruktur. Dette er ikke en problemstilling i Søndre Land hvor vi følger normale prosedyrer, men med hyppigere prøver.
NB! Trenger du sandsekker, henvender du deg til Beredskapssenteret ved fysisk oppmøte.
Ny informasjon
Det er nytt møte i kriseledelsen kl 9 i morgen, og ny info publiseres i etterkant.
10. august 13.20
Evakueringen i Fall avsluttes kl 16
Befolkningen som er evakuert i Fall og Holmen, kan flytte hjem fra klokken 16, i ettermiddag 10. august.
Vannføringen i Fallselva er stadig synkende, og vil i løpet av dagen være på et normalt flomnivå. Nivået vil da være slik at det er forsvarlig å flytte hjem.
Tiltak som bl.a. vakthold langs elva opprettholdes. Opprydding i området vil starte, men vil ta tid.
Evakueringen i Enger er ikke avsluttet
Befolkningen som er evakuert fra Grime, Enger og Hornslien må dessverre belage seg på at hjemflytting vil ta langt mer tid, da det er helt andre utfordringer her – knyttet til fare for jordras og skredfare. Det er lite trolig at man får avklaringer og gjort nødvendige tiltak og utbedringer, som gjør det mulig å få flyttet hjem før over helga. Formell avsluttet evakuering vil bli kommunisert når området igjen er trygt.
Tiltak som bl.a. vakthold i området opprettholdes. Forsvaret har kontrollpost, og dersom du trenger tilgang til livsvikte medisiner og mate husdyr, vil de kunne gi deg bistand til dette. Du møter da ved kontrollposten, og vil etter en vurdering kunne få tilgang. Kontrollposten er ved krysset Hornslivegen og Fv 34. Fra Granssiden vil du ikke få tilgang til området, men kan eventuelt kjøre Rv 4 rundt til kontrollposten.
Er du evakuert fra dette området, skal du ikke inn i området og kan ikke flytte hjem nå. Vent på nærmere beskjed.
10. august 10.25
Trevatn
Lukene stenges mer å mer på Treavtn, for å redusere flommen og i Fallselva – samtidig som man følger med på at vannstanden i Trevatn reduseres mer og mer. Lukene står nå på 90 + 50 cm, og det går i morgentimene ned ca 1 cm i timen.
Vannstanden er 53,5 cm over HRV klokken 9. Det er heller ikke spådd mer nedbør de neste 2-3 døgn.
Fallselva
Vi følger fremdeles med på en rekke punkter, og vurderer å få forsterket eventuelle svake punkter. Trosse redusert vannstand, og en mer "normal flom" i elva er det behov for å følge med på hva ødeleggelser kan ha svekket av elveleie og infrastruktur langs elva.
Evakueringen i Fall
Det foretas nye vurdering av de evakuerte områdene i Fall (ikke Grime, Enger og Hornslien) i løpet av dagen. I løpet av inneværende døgn vil det bli informert om befolkningen i Fall kan flytte hjem eller ikke. Det vil i så fall bli organisert et tilbud om transport. Mer informasjon kommer etter møte.
Evakuringen i Grime, Enger og Hornslien
Klokken 3 i natt var evakueringen ferdig.
Det er fortsatt fare for ras og utglidninger i Hornslivegen og Fv 34. Det arbeides med å få tak i geolog, og man må påberegne at dette vil ta noe tid. Området har fremdeles status som evakuert, og ingen skal inn i området.
Fylkesveg 34, og andre veiforbindelser
Fylkeskommunen har tatt kontakt, og har vært raske til å ordnet både Lausgardsvegen og Trevassvegen.
Arbeidet med Fv 34 er satt i gang, men det vil ta tid før man ser arbeid i området, da det er mye som skal avklares med tanke på sikkerhet og planlegging av hvordan arbeidet skal gjennomføres.
Vegen ned til Enger kirke er 4 meter dypere en for få dager siden. Utbedringer med denne vegen starter i dag. De kan bli flyttet tilbake til Fall på kort varsel.
Randsfjorden
Prognosen for Randsfjorden på 136,4 moh endres (øker). Dersom vannstanden stiger til mer enn 137 moh er det fare for at Fv 34 blir ytterligere skadet i Gran kommune. Det er NVE som foretar prognoserberegninger, og vi har kontakt med dem på dette. Stigningen flater noe ut, og vi får en ny prognose i 14-tiden.
I Søndre Land er laveste punkt på Fv 34 på 138,4 moh ved Nerlaus, nord for Hov. Det fins lavere punkter på Fv 245 på Vestsiden.
Alle bør forberede seg på at vannstanden i Randsfjorden vil stige.
Vann og avløp
Nederste borrehull i Odnes er nå stengt. Det andre ligger 3 meter høyere, og vannkjøring avventes. Økt press i vannmasser fra fjorden gjør at man følger situasjonen nøye.
Utfordringer på avløp har ikke prioritert nå.
Egen beredskap
Tross oppholdsvær nå, og muligens de neste dagene, er situasjonen på ingen måte over.
Vi minner derfor om viktigheten av egen beredskap.
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.
Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre døgn, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.
Eksempel på beredskapslager:
- 9 liter vann per person (Les også: Slik lagrer du vann)
- to pakker knekkebrød per person
- en pakke havregryn per person
- tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
- noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
- medisiner du er avhengig av
- ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
- grill eller kokeapparat som går på gass
- stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
- fyrstikker eller lighter
- varme klær, pledd og sovepose
- førstehjelpspakke
- batteridrevet DAB-radio
- batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
- våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- tørke-/toalettpapir
- sanitetsprodukter
- litt kontanter
- ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
- jodtabletter ved atomhendelser dersom du er under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme (Les mer på dsa.no)
Les mer hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB): https://www.sikkerhverdag.no/din-beredskap/
9. august 18.19
Den pågående evakueringen i Enger
Dette foregår på en rolig og god måte. Evakueringen tar noe mer tid, da det er krevende forhold. Det brukes ATV for utfrakting, og videre forflytting med taxi/ bil.
De evakuerte tas hånd om på Hovlitunet, hvor det gis informasjon og får avklart innkvartering.
Skruklivegen
Skruklivegen er nå gjenåpnet.
Status Fall-området
Vokks Kraft melder om at vannstanden i Trevatn har sluttet å stige, og gått svakt ned.
Den har gått ned og blitt på 66 cm ved måletall fra regulanten både kl 15.15 og 16.50. Dette er en god forbedring fra toppen på 74 cm. Demningen er lukket med 10 cm fire ganger, og fortsatt stabil og noe synkende vannmengde i Trevatn.
Det er gjort noen forsterkninger langs Fallselva i løpet av dagen. Og det er satt ressurser på å få i stand Fosshauggutua, for å få åpnet ferdsel for de som nå er avskåret fra å komme ut fra områdene som ikke er evakuert.
Utover kvelden og natta vil det fremdeles være punkter som overvåkes, og det er økt antall steder. Det er mannskaper fra Sivilforsvaret, som ivaretar dette, og passer på elva. Mannskaper fra Heimevernet er anmodet om å forsterke mannskapet og ta over fra Sivilforsvaret fra i morgen kl 8.
Det er ikke forsvarlig å flytte tilbake i dag, da situasjonen ikke kan anses som "under kontroll". Regulanten har tidligere uttalt at toppen i Trevatn kommer i løpet av to døgn etter siste regnfall.
Tilsyn med husdyr i evakuerte områder
Oppmøte på parkeringsplassen ved Søndre Land hallen, 10. august kl 13. Politiet vil gi informasjon, og det vil bli gitt bistand.
Trevassvegen
Det har vært dialog med fylkeskommunen, for å raskt få åpnet Trevassvegen.
Randsfjorden
I møte med Statsforvalteren kl 16, ble det opplyst at Randsfjorden forventes å stige til 136,4 moh (økningen har vært 40 cm på to timer).
Alle som har eiendommer langs Randsfjorden, må forberede seg på en betydelig økning i vannstanden og sikre materielle verdier.
Kommunen forbereder seg på flere typer skader på infrastruktur, knyttet til økt vannstand i Randsfjorden.
Vannverket i Odnes
Kommunen forventer utfordringer knyttet til vannverket i Odnes, som følge av stigende nivå i Randsfjorden. Det innebærer mest sannsynlig stenging av borehullene. Det vil da bli fraktet vann fra Hov. Det vil bli tatt endelig stilling til dette klokken 9 i morgen. Dersom borehullene blir forurenset vil det ta noen uker før dette kan benyttes som drikkevann.
Ny informasjon
Med mindre situasjonen endrer seg, vil ny informasjon først komme etter møte i kriseledelsen i morgen kl 9. Møte er berammet til 1 time, og informasjon vil bli publisert så snart som mulig.
9. august 18.00
Så snart kriseledelsen avslutter sitt møte, vil det bli publisert status innen kort tid.
9. august 17.57
Sentralbordet på rådhuset stenges klokken 18.00
9. august 15.42
På grunn av store nedbørsmengder, og fare for jordras/ masseutglidning, er det besluttet av politiet at flere adresser i Enger nå evakueres. Dette er alle hytter og husstander fra krysset mellom Hornslivegen og Fv 34, ved gamle Grime barnehage.
Hvis du kan evakuere på egenhånd SKAL du evakuere til Hovlitunet omsorgssenter. Dette er ikke frivillig. Husk å ta med legitimasjon og penger/ kort.
Fylkesveg 34 er stengt ved Enger Forsamlingshus, og Hornslivegen er stengt ved Esprumsbekken. De som bor sør for disse punktene vil bli hentet av brannvesenet og Silvilforsvaret. Bli hjemme til du blir hentet.
9. august 13.50
Innlandet fylkeskommune har opplyst at Lausgardsvegen vil bli åpnet i løpet av noen timer
9. august 13.15
Innlandet fylkeskommune har nå besluttet å gjenåpne FV 2376 (Trevassvegen) ved Lortvika - like øst for Vassendlandet
9. august 12.57
Vi har mottatt film fra regulanten, og lagd en timelaps av strekningen Mølla i Holmen og opp til Krankefoss.
Opptaket er fra kl 12.
https://vimeo.com/manage/videos/852972675
9. august 12.22
Vi får meldinger om at det er folk som beveger seg ute på broene langs Fallselva. Dette er knyttet til stor fare for liv og helse. Vi minner om at området er evakuert, og skal ikke oppsøkes og er direkte brudd med politiets beslutning. Det arbeides nå med avsperring av områdene.
9. august 12.12
Regulanten for Trevatn melder nå om at vannstanden i Trevatn stadig er synkende, men at tappingen er uforandret.
- Flomluke 1 - 50 cm
- Flomluke 2 - 130 cm
- Tappeluke - 100 cm
Regulanten melder om følgende vannstandsmåling målinger, over HRV:
- kl 03 +71,5 cm
- kl 03.30 Lukker flomluke 2, 10 cm til 130 cm lysåpning motsvarende 33,2 m3/s
- kl 04 +71 cm
- kl 05 +71 cm
- kl 06 +70,5 cm
- kl 07 +69,5 cm
- kl 08 +69 cm
- kl 09 +69 cm
- kl 10 +68,5
- kl 11 +68 cm
- kl 12 +67,5 cm
Regulanten gjorde visuell befaring av dammen på Trevatn i dag, og de har ikke oppdaget noe spesielt.
9. august 10.49
Dersom du har husdyr, kan du møte politiet på parkeringsplassen ved Søndre Land hallen klokken 13. Disse vil få bistand av brannvesenet til å hente ut dyrene sine. Dette gjelder ikke bare for Fall og Holmen, men for alle områder som er besluttet evakuert av politiet.
9. august 10.18
Kriseledelsen har i morgentimene hatt møte, og kan formidle følgende informasjon:
Vannstanden i Trevatn er redusert fra 72 cm over høyeste regulerte vannstand (HRV) til 69. Per tiden er vannstanden stabilisert og noe synkende, og situasjonen følges løpende.
Sivilforsvaret har vært utpostert i går kveld og gjennom natten, og det er opprettet 10 kontrollpunkter. Mannskapet rulleres, og kontrollen fortsetter.
Vi er glad for at elveløpet fremdeles er på plass. Det gjøres løpende vurderinger på åpning og lukking av flomlukene på Trevatn. Det gjøres uansett ytterligere sikringstiltak.
De evakuerte vil følges opp med informasjon gjennom dagen.
Området (se kart under) er evakuert, og det er ikke trygt å reise eller flytte hjem. Da området er evakuert, innebærer det også at bedrifter og annen aktivitet innenfor området heller ikke skal foregå.
Det vil komme melding til de berørte når dette er trygt. Det blir gjort nye vurderinger etter møte med Stasforvaler, og ny informasjon vil komme i 18-tiden.
Fremkommelighet vil bli et tema i dag, flere steder i kommunen. Det ventes mer nedbør, men situasjonen kl 9 er slik at vi begynner å se på hvordan vi skal koordinere og samarbeide med andre kommuner, entreprenører og aktører for å holde veger åpne og sørge for tilgjengelighet. Fv 34 vil mest sannsynlig være stengt i flere dager.
Randsfjorden vil stige 1-1,5 meter. Da er vi 2 meter over HRV i Randsfjorden. Det rettes nå også fokus på dette.
Vi setter pris på at det er frivillige som ønsker å bidra, men dette skjer bare gjennom organiserte kanaler og lag og foreninger. Dette er fordi man trenger koordinering og målrettete tiltak med faglig veiledning.
Vi ønsker å rette en stor takk til alle involverte, både på beredskapssiden og ikke minst vil vi rose de evakuerte for stor forsåelse og ro igjennom en dramatisk kveld og de bekymringer man har for dagene framover.
9. august 08.20
Sentralbordet er åpent igjen
9. august 00.59
Evakuering av Fall og Holmen er nå gjennomført. Området er definert som farlig, og man skal ikke bevege seg inn i området.
Det viktigste er og har vært, å sikre liv og helse. Dette er nå ivaretatt, og det er ikke lenger umiddelbar fare for liv. Sivilforsvaret er i området gjennom natta.
Ved oppholdsvær er vannstanden stabil, og forutsatt dette er det ikke fare for dambrudd. Dersom nedbøren øker er risikoen fremdeles tilstede. Situasjonen er derfor usikker og uavklart. Luke 1 på Trevatn er helt åpen. Luke 2 ble før midnatt åpnet 50 cm (som tar høyde for at den tidligere rant over med 20cm - netto 30 cm).
Det er fremdeles stor fare for materielle verdier, og det vil være vanskelig å unngå store ødeleggelser. Infrastruktur som strøm til områder i kommunen vil også kunne bli berørt, dersom elva tar trafostasjoner og høyspent.
8. august 23.59
Sentralbordet på rådhuset stenger fram til klokka 09.00 i morgen (med mindre det oppstår endringer i løpet av natta).
Ved behov for akutt eller umiddelbar hjelp er det nå vanlige vakt og nødnummere som benyttes:
- Brann: 110
- Politi: 02800 / 112
- Ambulanse: 113
- Legevakt: 116117
- Vegvesenet: 175
- Teknisk bakvakt i kommunen: 918 40 103
8. august 21.17
På grunn av store nedbørsmengder og stort på slipp i Fallselva er det fare for jordras, masseutglidning, og dambrudd på Trevatn. For å forsøke å hindre dambrudd, tappes det nå mer vann i Fallselva enn noen gang. Ingen har erfaring med slik tapping i vassdraget.
Kriseledelsen i kommunen, politiet, brann og redning, geologer og Vokks har gjort vurderinger, og politiet har besluttet at det skal foretas evakuering gjennom målrettet SMS i deler av Fall og Holmen. Det dreier seg om 120 adresser. Evakuering er ikke frivillig. Sivilforsvaret er på stedet. De bidrar til evakuering, og skal også følge utviklingen langs elva hvis det slippes på mer.
Hvis du kan evakuere på egenhånd SKAL du evakuere til Søndre Land hallen ved Søndre Land ungdomsskole. Oppmøte for registrering og informasjon. Ved behov for transport eller hjelp, kontakt sentralbordet på rådhuset på telefon 61 12 64 00. Dersom du har muligheten til å ta med sovepose, liggeunderlag og toalettsaker – ta det med.
Det evakueres flere steder i kommunen.
Se video med ordfører Anne Hagenborg ved å klikke på denne linken.
8. august 18.39
Kirkebakka i Fluberg er stengt mellom 37 og 43, da vegen er avgravd.
8. august 17.59
Sentralbordet utvider åpningstiden fra kl 18 til 20.00.
8. august 17.17
Søndre Land kommune registrer at det er flere som oppsøker Fallselva for å filme og ta bilder. Søndre Land kommune og politiet vil på det sterkeste anmoder om å holde seg innendørs og avstå fra å utsette seg selv og andre fra fare ved å oppsøke utsatte tilfeller.
8. august 16.45
Det er ytterliggere iverksatt evakuering av 4 husstander i hornslia og 4 i fall. Det er på nytt opprette EPS på Hovlitunet. Det er store usikkerheter fortsatt tilknyttet til vannmengden som kommer nedover spesielt fallselva og masser som sklir ut.
8. august 14.45
Statens Vegvesen melder at Lausgardsvegen, Fv. 2386 Nerbyhaugen i Søndre Land, Innlandet - fv. 2386 Hov stasjon i Søndre Land, Innlandet, i retning mot Hov stasjon er stengt pga oversvømmelse. Det er stadig endringer i stengte veger - se lenke i kart under.
8. august 14.23
I følge Statens Vegvesen er vegen over Trevatn nå stengt ved Trevassvegen 1040.
8. august 14.00
Holmenvegen blir midlertidg sperret ved Joker i Fall i alle retninger.
8. august 13.49
Skruklivegen og Damvegen er gravd over og nå stengt.
8. augsut kl 12.55
Det er for tiden mange veger og annet i Søndre Land som er skadet. Vi må ta det mest akutte først, og ber om forståelse for dette. Private veger som renner over har vi ikke kapasitet til å bistå med per nå. De som kan holde seg hjemme bør holde seg hjemme.
8. august kl. 12.46
Økt vannføring i Fallselva - mulig evakuering
Dette er en melding fra Søndre Land kommune. På grunn av høy vannstand i Trevatn, er det besluttet å øke vannføringen nedover i Fallselva. Dette vil potensielt kunne føre til økte flomskader langs elva. Økt vannføring vil også kunne føre til at enkelte eiendommer må evakueres pga sikkerhet. Berørte eiendommer vedr evakuering vil bli kontaktet i egen melding. Ta kontakt med sentralbordet i kommunen hvis dere opserverer vann på avveie ifm økt vannføring i elva. Tlf nr: 611 26 400
8. august kl 10.16
Sentralbordet til Søndre Land kommune holder åpent utover ettermiddagen også i dag
8. august kl 08.28
Det har vært en relativt rolig natt.
Kommunen har mottatt god hjelp fra Sivilforsvaret og geologtjenester fra NVE.
Stikkrenner begynner å nå sin kapasitet, og vi retter i dag fokus nordover.
Det ble i går kveld evakuert en rekke boliger i Enger-området. Totalt er drøyt 20 personer innkvartert andre steder.
De evaktuerte blir tatt hånd om, og vil få informasjon særskilt. SMS-varsling vil bli benyttet frem til vi har mer informasjon til de enkelte berørte, hvor vi da vil ta kontakt på individuelt nivå. På nåværende tidspunkt er situasjonen uavklart og ingen kan reise hjem, men må påberegne å bli der de er. Kommunen har nytt møte med Statsforvalteren klokken 16, og vi håper vi da her mer informasjon å gå ut med klokken 18.
Sentralbordet ved rådhuset åpnet klokken 8, for å håndtere henvendelser og spørsmål knyttet til ekstremværet.
Fallselva går for fullt, og det er ingen endret informasjon fra Vokks siden i går kveld.
På Trevatn står vannet nå nærme det kommunale borrehullet, og da vil vi kunne få utfordringer med vannforskyning både til Vestre Toten og Søndre Land.
Vannføringen i elva ved Mindebrua er nå stor, og kan på sikt bli en utfordring.
Evakuering i Enger nærmer seg nå fullført.
Det er spådd mer nedbør rundt midnatt, og situasjonen følges løpende. Ytterligere evakuering er pt ikke aktuelt, brannvesenet vil patruljerer områder i Enger og Hornslien i hele natt.
Vi følger også spesielt med i området Nordberg og Rud. Personell fra teknisk drift har sjekket området knyttet til bekken.
Status på Trevatn er at Vokks slipper ut så mye vann som mulig. Elva går nå over brua i Damvegen nedenfor Trevatn. Vokks melder at de «tapper maks vassmengde fra Trevatn ut i Fallselva som etter erfaring ikke gir flomskader i vassdraget. Det ser fortsatt ut som Trevatn stiger og Vokks tar en konkludering i løpet av tirsdagen om de trenger tappe mer vann. Damvegen og kjørebrua over Fallselva rett nedstrøms Linnerud demning kommer da til å bli lagt under vann og sannsynligvis gi erosjonsskader".
Rådhuset stenger sentralbordet klokka 23, og åpner igjen klokken 08 med mindre situasjonen endres utover natten.
Pressemelding fra Innlandet fylkeskommune, politiet og Statsforvalteren vedr. stengte veger.
«- Folk bør holde seg hjemme
Politiet, Statsforvalteren og Innlandet fylkeskommune oppfordrer alle som ikke må ut på fylkesvegene i den vestlige delen av Innlandet til å holde seg hjemme. Av hensyn til samfunnssikkerheten er det viktig å ha minst mulig trafikk på flom- og rasutsatte veger, er budskapet fra de tre etatene mandag kveld.
Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund hos Statsforvalteren i Innlandet, stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt og samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune er krystallklare på at oppfordringen om å holde seg hjemme det nærmeste døgnet er viktig.
- Det er noen som må ut å kjøre, for eksempel nødetater, de som arbeider med drift av vegene og ansatte i kommunenes hjemmetjenester. Det er viktig at de kommer seg fram, sier fylkesberedskapssjefen.
Stabssjef Teigen i Politiet understreker også at det bør være minst mulig trafikk på vegene nå, for å unngå trafikkulykker som kan hindre nødvendig trafikk, og av hensyn til trafikantenes egen sikkerhet.
- Fylkeskommunen har alt som er tilgjengelig av anleggsmaskiner og personell ute på vegene, først og fremst i tidligere Oppland, for å avdekke skader og stenge trafikkfarlige veger. Men nå som det blir mørkt, kan det bli vanskelig å oppdage skader, særlig der vegen er undergravd, sier samferdselssjefen».
Det ble avholdt møte i kriseledelsen kl 17.00
I Grimesvingen er det utfordringer med jordras, og evakuering er iverksatt. De dette gjelder blir fulgt opp, og teknisk er på stedet. Sivilforsvaret vil bli satt i beredskap.
Det er fare for at fylkesveg 34 sør for gamle bommen bli stengt, samt vegen over Trevatn mot Rauoss. Avgjørelsen blir tatt av politiet.
Nytt møte er berammet til kl 19.30, og ny informasjon vil bli publisert i etterkant av møte.

- Vann/ avløp og kommunale veger, 918 40 103 (utenom kontortid)
- Fylkesveger, 175
- Feilmelding strøm, Vokks, 61 11 16 88
- Befalsvakt i brannvesenet, 970 13 340
- Veterinærvakt, 61 17 74 40
Ved eventuelt bortfall av strøm, internett og telefon vil det bli opprettet oppmøtested ved Hovlitunet. Oppmøtested vil være for dem som har akutt behov for hjelp.
Vi ber om forståelse for at henvendler til oppmøtested må begrenses til forhold som gjelder liv og helse og andre kritiske forhold knyttet til f.eks infrastruktur.
Information in English: Extremely heavy rain is expected in parts of South Norway. Take precautions and follow the advice from emergency authorities! Carefully consider whether the journey is necessary. Mote information in English: https://www.yr.no/en/extreme/hans
Publisert: 10.08.2023 09.52.00
Sist endret: 08.03.2025 13.36