Informasjon om Hovlitunet februar 2021

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Vi har kommet til 2021, som er året vi skal ta i bruk Hovlitunet. Dette er veldig spennende, og både vi i prosjektet og ansatte ellers i kommunen opplever mange spørsmål rundt bygget og driften. Vi vil derfor forsøkt å samle noen av de mest stilte spørsmålene vi får, og forsøke å svare på dem.

 

Hvor mange og hva slags plasser er det på Hovlitunet?
Det er 90 plasser totalt i bygget. Av disse er 40 institusjonsplasser og 50 omsorgsbolig særlig tilrettelagt med heldøgns omsorg.

Plassene er delt inn i 4 avdelinger:

Bjørkelunden: Denne avdelinga ligger i plan 1, og har 16 institusjonsplasser for mennesker med demens. Avdelinga er delt i to bogrupper, med 8 plasser i hver gruppe. Ei bogruppe deler stue, kjøkken og spiseareale. Avdelinga ligger mot nord, og har en egen, skjermet hage mellom bogruppene.

Rognlia: Ligger i plan 2, og har til sammen 32 plasser. Avdelinga består av omsorgsboliger særlig tilrettelagt med heldøgns omsorg for mennesker med demens. Den er delt i fire bogrupper med 8 plasser i hver. Ei bogruppe deler stue, kjøkken, spiseareale og vaskerom.

Furubakken: Ligger i plan 2 og 3 og har til sammen 18 plasser. Avdelinga består av omsorgsboliger særlig tilrettelagt med heldøgns omsorg, og er delt i to grupper med 9 boliger i hver. Ei bogruppe deler kjøkken, stue, spiseareale og vaskerom.

Rehabilitering og behandling: Ligger i plan 3 og har til sammen 24 plasser. Dette er en korttidsavdeling, som rommer rehabilitering, palliasjon (omsorgs ved livets slutt) KAD-plasser (kommunale akutte døgnplasser), korttids- og avlastningsopphold.

I både Rognlia og Furubakken er det muligheter får ektepar-løsning, altså at det er rom med intern dør mellom. I alle avdelingene kan man ved behov skjerme av en del av gruppene med en egen liten stue dersom noen har behov for det.

 

Hvordan får man plass på Hovlitunet?
Alle plassene på Hovlitunet må det søkes om, og tildeling av institusjonsplass eller bolig gjøres av kommunens tildelings- og koordinerende enhet på bakgrunn av søkers bistandsbehov. Plassene på Hovlitunet er tiltenkt de innbyggere i Søndre Land som har mest omfattende behov for pleie og omsorg.

Ved oppstart i juni 2021, vil plassene fylles opp med beboere fra dagens Hovli og Eldresenter. Disse får egen informasjon om hvordan kartlegging og tildeling av plasser vil foregå.

 

Hvordan fungerer omsorgsbolig kontra sykehjems eller institusjonsplass?
For det første så er en omsorgsbolig (omsorgsbolig særlig tilrettelagt med heldøgns omsorg) en kommunal bolig som leies ut til de som får vedtak om at de har behov for en slik type bolig. Det betyr at man betaler husleie, og den er satt til 8000,- kr per måned. Inkludert i husleia er strøm, oppvarming, TV og TV-signaler, internett og vask av fellesarealer.

Det at man leier en bolig gjør at det er beboerens eget hjem. Det betyr at man møblerer boligen i hovedsak selv, og får vedtak på de tjenestene man har behov for. Man betaler for sine egne medisiner og for praktisk bistand til for eksempel renhold og vask av tøy, men har man behov for sykepleietjenester/helsetjenester, er dette gratis akkurat slik det er for hjemmeboende ellers i kommunen.

Pårørende og besøkende er selvfølgelig hjertelig velkomne inn, da dette er beboeres egne hjem. Felles kjøkken i bogruppa kan benyttes om man ønsker å gjøre i stand litt servering, og vaskerommet er tilgjengelig om man ønsker benytte vaskemaskin/tørketrommel.

Det er personale tilgjengelig hele døgnet.

 

Får man egentlig den hjelpen man trenger i en omsorgsbolig?
For de som får plass i omsorgsboliger særlig tilrettelagt med heldøgns omsorg (avdelingene Rognlia eller Furubakken) vil det i tillegg til selve plassen, også tildeles tjenester ut fra en individuell funksjonsvurdering. Dette er på samme måten som for hjemmeboende eller de som i dag bor på eldresenteret. Det betyr at i disse avdelingene er det personale 24-7, men hver enkelt beboer får tjenester etter behov, som praktisk bistand til renhold eller vask av klær. Det betyr jo også at for de som mestrer å utføre en del praktiske oppgaver selv, så skal de få lov å fortsette å gjøre det (eller med noe bistand) slik som de ville gjort om de bodde hjemme.

 

Vi hører at det skal bli masse teknologi på det nye bygget?
Det installeres et helt nytt pasientvarslingsanlegg på Hovlitunet. Dette kan gi beboere større frihet og de ansatte enklere oversikt.

Anlegget er basert rundt alarmsmykker som hver beboer har på seg, enten rundt halsen eller som et armbånd. Dette smykket har en alarmknapp som beboer kan utløse ved behov. Alle ansatte skal ha en mobiltelefon, og alarmene vil komme opp på denne, med angivelse av hvor vedkommende som har utløst alarmen befinner seg. På den måten sikrer man at man blir funnet raskt ved f.eks. fall.

Smykkene gir også en mulighet for å programmere individuelle varslinger. Et eksempel er at ved fare for vandring, kan det gå et varsel til personalet dersom personen beveger seg inn i et område som et programmert som «rødt» for akkurat denne beboeren. Et slikt område kan være på terrassen/i hagen utenfor bogruppa, eller utenfor inngangsdøra til bogruppa. Dette kan forhindre at dører må holdes låst, eller at personer må «fotfølges». Det vil altså gi en større frihet for den enkelte beboer og økt trygghet for de ansatte.

 

Aktiviteter for beboerne?
Det er en kjensgjerning at inaktivitet fører til dårligere helse og fysisk funksjon, både hos unge og eldre. Vi ønsker at alle skal ha muligheten til beholde en god helse så lenge som mulig, og derfor legges det opp til mye fokus på aktivitet, selvstendighet og egenmestring i Hovlitunet. Aktiviteten vil bestå av både daglige gjøremål, og fysisk aktivitet.

Uteområdet rundt bygget er tilrettelagt med tanke på at det kan brukes både av beboerne i Hovlitunet, og resten av bygdas befolkning. Det er opplyste og asfalterte gangveier rundt bygget, og i området mot sør settes det opp en liten «treningspark» med treningsapparater som kan være morsomme for både store og små.

Dagtilbud: Vi fortsetter med dagtilbudene vi har per dags dato. På lik linje med andre hjemmeboende kan man ha behov for og krav på dagtilbud. Beboere i institusjon har ikke krav på på dagtilbud, men kan delta på felles aktiviteter på huset.

 

Blir det kafeteria i Hovlitunet?
Ja, det blir en kombinert kafeteria og kantine, akkurat som på Hovli i dag. Denne ligger lett tilgjengelig innenfor hovedinngangen, og er åpen for alle. Mot sør får kafeteriaen uteservering, som blir et ekstra pluss i sommerhalvåret.

For beboerne på bygget legges det opp til å ha fellesmåltider i spisestue i den enkelte bogruppe, men man har selvfølgelig også mulighet til å benytte kantina, og man kan velge å spise middag med sine egne i kantina istedenfor i bogruppa. Er det spesielle behov kan man selvfølgelig også spise på rommet.


Publisert: 24.02.2021 10.30.37
Sist endret: 10.08.2023 10.41