15 nye turkort og åpning av Aksjon Turmål 2019

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


I fjor startet Frivilligsentralen og Søndre Land kommune opp en nysatsing med såkalte turkort. Dette er hendige turkort på 10x20 cm med kart og beskrivelse av enkeltturer i hele Søndre Land. I år er det utviklet 15 nye turkort, og vi kan nå skilte med hele 27 turer over hele kommunen. Turene varierer fra de helt enkle, korte og sentrumsnære turene på et par kilometer, til lengre turer langs gamle seterveier innover åsen.

Vi er heldige som har ivrige dugnadsfolk rundt om i hele kommunen som rydder stier og deltar med merking og gjennomføring av kjentmannsturer. Det merkes nå opp over 100 km med turer for årets aksjon turmål. Dette hadde ikke vært mulig uten dette samarbeidet med frivilligsentralen og ivrige dugnadsfolkene rundt i kommunen.

12 av de nye turene inngår i årets Aksjon Turmål, et turpostopplegg hvor man stempler seg inn ved ei postkasse langs turen med et startkort. Samler du alle de turene i løpet av sesongen er du med i trekningen av fine premier. I år er det også utarbeidet tre turkort med litt lengre turer for de som ønsker det. Disse inngår ikke i Aksjon Turmål, men er fine turer å gjøre en helgedag. Noen av turkortene kan også slås sammen til en lengre tur.  

Mange av turene er knyttet opp til de mange kulturminnene i kommunen, slik at folk også kan bli beriket på den viktige kulturhistorien i Søndre Land som mange plasser ligger litt godt gjemt. Settonstien opp fra Hjortefarmen på Fluberg vestside er et godt eksempel på dette, hvor billedhugger Erik Tandberg har gjort noen særdeles fine utsmykninger i naturstein oppover langs seterveien til Vammen seter. Andre eksempler er rundturen ved Fluberg kirke med kirketufter, gamle bergenske hovedveg og gravrøyser.

Turkortene blir i disse dager lagt ut i servicetorget, Frivilligsentralen, Bjørnen, Joker i Fall og Ligarda og andre samlingspunkter. Er du av den mer digitale typen kan også turkortene lastes ned fra kommunens hjemmeside her, da de er tilpasset dagens mobilskjermer. Alle turene blir også lagt ut som «turforslag» i den digitale turappen ut.no (ekstern lenke). Det fine med ut.no sin mobilapp er at du til enhver tid kan se hvor i terrenget du befinner deg ved hjelp av mobilens innebygde GPS. På den måten blir det vanskeligere å gå seg vill. Alle turene er uansett merket med oransje merkebånd. 

I løpet av året har alle turene i årets Aksjon Turmål en kjentmannstur. Er du usikker på hvor stien går, har lyst til å gå sammen med flere, eller har lyst til å få en guidet tur med nærmere informasjon om turen så er kjentmannsturen er fin mulighet for dette.

Tidspunkter for kjentmannsturene står oppført på startkortet. Første kjentmannstur er mandag 13. mai, til Slottshaugen og bygdeborgen ved Sæen i Lomsdalsroa. Kjentmann er Odd Fjone.

God tur!


Publisert: 14.05.2019 07.52.04
Sist endret: 14.05.2019 07.59